Bouwen van 21 woningen in 7 clusters van 3 woningen in de Watermolenwijk in Sint-Niklaas

De Waasse Landmaatschappij realiseert samen met 3 andere actoren een gemengd huisvestingsproject Watermolenwijk II bestaande uit +/- 233 woongelegenheden.

Het masterplan deelt de wijk op in een aantal woonvelden gescheiden door landschappelijk uitgewerkte grachtenzones die als wadi en traag verbindingsnet fungeren. In de aan Volt toegewezen projectzone (0,75 ha) worden 21 grondgebonden koopwoningen gerealiseerd, alle woningen zijn ruime eengezinswoningen met 3 tot 4 slaapkamers, 2 woningen zijn geschikt voor rolstoelgebruikers.

Door het groeperen van de woningen per 3 eenheden is het mogelijk om het bouwterrein over de gehele diepte in te vullen en elke woning van een volwaardige tuin te voorzien zonder daarbij aan privacy of comfort in te boeten. De toegang tot de clusters verloopt via een gemeenschappelijke oprit met overdekte carports. De haakse opstelling ten opzichte van de voorste bouwlijn zorgt voor een optimale bezonning van tuinen en leefruimtes, de tuinen werden telkens voorzien in de langse richting van de leefruimtes.

Elke woning beschikt binnen de gerealiseerde bouwvolumes over een eigen auto stalplaats en een ruime fietsen/tuinberging, verdere verrommeling van de tuinzones wordt zo vermeden. De gemeenschappelijke oprit biedt extra speelruimte voor de kinderen (volgens het woonprogramma 9 kinderen per cluster) en plaats voor bezoekersparkeren.

De organisatie van de bouwvolumes dwars op de straat behoudt doorzichten naar de grachtenzone. De herhaling van de module met een lichte verschuiving volgens de kromming van de straat creëert een duidelijk herkenbare fronten waarin zowel de delen als het geheel leesbaar zijn.

Een goede oriëntatie, de beperkte ‘footprint’, doorgedreven isolatie, eenvoudige maar performante technieken en maatregelen met betrekking tot luchtdichtheid resulteren in een E-peil 63 en K-waarde 36. Daken in EPDM, aluminium schrijnwerk en gevelmaterialen die mooi verouderen (gevelsteen, thermisch verduurzaamd hout), een individuele regenwaterput per woning vullen het duurzaamheidsconcept verder aan.

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten