Verbouwen van een halfopen bebouwing in Sint-Niklaas

Bij aankoop was de woning reeds gedeeltelijk verbouwd. Zowel op gelijkvloers als op de verdieping bestond de noodzaak om bij te sturen. Op het gelijkvloers werd de woning opnieuw ingedeeld en uitgebreid ter hoogte van het overdekt terras. Op de dakverdieping werd een volwaardige verdieping opgebouwd. Ook de aanwezige raamopeningen werden opnieuw gepositioneerd.

Stedebouwkundig werd de eis gesteld om aan te sluiten met de wachtgevel van de gebuur links. Omwille van budgettaire/programma redenen werd i.p.v. een volwaardige zolderruimte gekozen voor een open dakstructuur met een zo klein mogelijke dakoppervlakte.
Om licht in de onderliggende traphal te brengen werd op het plat dak, onder de dakstructuur, een dakraam aangebracht. Door loopglas te voorzien ter hoogte van de nachthal valt het licht tot op gelijkvloers niveau binnen.

Zowel gevel als dakvlak werden afgewerkt met thermisch behandeld vuren, natuurlijk te vergrijzen. Het ritme op de dakvlakken is anders dan op de gevels. De horizontale voeg in de gevels zorgt voor een verdiepingsgewijze opdeling van de woning.
Het plat dak boven de leefruimte zal uitgevoerd worden als groendak.

Het beperkte budget heeft veel wikken en wegen met zich meegebracht, maar zonder op de uiteindelijke leefbaarheid te beknibbelen.

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten