Bouwen van 14 sociale wooneenheden in Zingem

De Ouwegemsesteenweg verbindt het dorp Ouwegem met de N60, met Zingem en met Kruishoutem. Lintbebouwing begeleidt de steenweg naar goede Vlaamse traditie. Op een restperceel, even landelijk/onlandelijk als zijn ligging laat vermoeden,  worden 14 huurwoningen gebouwd: een mix van gezinswoningen, bejaardenwoningen en 4 kleine appartementen.

Deze worden samen met carports en bergingen gecombineerd tot één ruimtelijk geheel dat nadrukkelijk over de achterliggende kouter uitkijkt. Een monumentale doorrijpoort scheidt de binnenkoer enigszins af van de steenweg, doorheen het project wordt een nieuwe passage naar de achterliggende kasseiweg gemaakt. Het niveauverschil van 2 meter wordt in de schakeling van de volumes opgevangen.

Het nieuw ruimtelijk geheel is een hybride vorm van traditionele agrarische architectuur, namelijk een schakeling volumes rond een erf enkel toegankelijk via de doorrijpoort, en probeert de ongedwongenheid daarvan als kwaliteit te integreren: carports sluiten aan op de koer, zijn toegang tot de woning en functioneren evengoed als overdekt terras. Het materiaalgebruik, okerkleurige gevelsteen, betonsteen, multiplex, houten beplanking en zinken hanggoten, sluit aan bij die ongedwongen sfeer.

Verder is de woningengroep zo georganiseerd dat het maximaal doorzicht naar het open landschap wordt gecombineerd met een minimale inkijk op de omliggende percelen. Alle woningen hebben ofwel een tuin, ofwel een ruim dakterras, een eigen carport en fietsenberging binnen de structuur van het gebouw.

Het project zoekt zich een plaats tussen de lintbebouwing, maar dan op grotere schaalorde. De deuren zijn niet zichtbaar vanaf de steenweg of vanop de binnenplaats, waardoor het niet duidelijk is hoeveel woningen in het geheel zitten, noch hoe groot de individuele woningen juist zijn. Het project neemt een deel van het zicht weg maar biedt een gekaderd zicht en een passagemogelijkheid in de plaats.

©denisdesmet

©denisdesmet

©denisdesmet

©denisdesmet

©denisdesmet

©denisdesmet

©denisdesmet

©denisdesmet

©denisdesmet

©denisdesmet

©voltarchitecten