Verbouwen van een rijwoning in Moerzeke

Een nieuw samengesteld gezin kampt met plaatstekort in de huidige woonst, met het oog op gezinsuitbreiding wordt een afgeleefd rijhuis aangekocht in een rustige straat in Moerzeke.

Het is een rijwoning met een eigenaardigheid: naast de woning is onder de buur door een gemeenschappelijke steeg, een steeg met een voordeur. Gevel en voordeur suggereren dat ze tot de woning behoren, achtergevel en de realiteit tonen dat ze een deel van het huis van de buur zijn, voor beiden een manier om naar de tuin door te lopen. Een huis met een hoek af of een hoek bij, het is maar hoe je het bekijkt.

Door die eigenaardigheid krijgt de opdracht een boeiende randvoorwaarde. Aan het simpele programma van de sanering van de woning met een nieuwen nieuwe aanbouw voor de  keuken wordt het aanbrengen van een subtiele grens tussen de buren een thema.

De nieuwe aanbouw wordt opgevat als een tentstructuur in staal, geplooide ribben en een geplooide hoekkolom geven het geheel stevigheid, ze wordt verder ingevuld met houten roosteringen en schrijnwerk. De ribben van de staalstructuur en de hoekkolom tonen de denkbeeldige grens, in feite loopt de doorgang doorheen de aanbouw verder naar de tuin. Het vast meubilair in de aanbouw wordt net als de hoofdstructuur gemaakt uit geplooid plaatstaal.

De kaders van ribbe en hoekkolom laten de avondzon maximaal toe en kaderen het zicht op de tuin en de buren. Als bij een schilderij van Raveel wordt het alledaagse van afsluitingen en aanbouwsels deel van een nieuw beeld. Van buitenaf een aanbouwsel tussen de aanbouwsels, van binnenuit een open kijk op de wereld.

In de woning beperken de werken zich tot kleine ingrepen. Aan de straatzijde wordt, een trede verhoogd en badend in de middagzon, een meer geborgen ruimte uitgewerkt. De boog die ruimte van de rest van het gelijkvloers scheidt wordt behouden. Door de opstap naar de ruimte sluit de boog zich onderaan tot één figuur.

De bestaande trap wordt open gewerkt naar de leefruimte. De eerste verdieping biedt plaats aan de ouderslaapkamer en een op maat gemaakte badkamer uit polyester. Op de tweede verdieping worden twee kleine kinderslaapkamers gekoppeld zijn aan een grote speelkamer, later eventueel om te bouwen tot een derde slaapkamer.

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten