Verbouwen van een vrijstaande woning in Hertsberge

Een afgeleefde interbellumwoning met lichte kasteelallures moet aangepast worden aan de noden van een jonge professionele kokkin. Het belang van een ruime leefkeuken is meteen het centrale uitgangspunt van het ontwerp. Daarnaast levert de bestaande inplanting van de woning met achterliggende schuur en aanbouw een aantal interessante buitenruimtes op met een erg gevarieerde bezonning waar het ontwerp gretig op inspeelt.

Een grootschalige uitbreiding van de keuken is één van de hoofdprioriteiten, maar tegelijk vraagt het bestaande woonhuis om een subtiele, bescheiden aanpak. Om de woning zoveel mogelijk te respecteren, wordt ervoor gekozen om de ruime leefkeuken met overdekte buitenruimte onder te brengen in de bestaande schuur naast de woning. Het meer intieme leefgedeelte en het nachtgedeelte kunnen zo in de bestaande woning gehuisvest blijven. De twee delen worden verbonden met een op maat gemaakt passtuk dat voor een subtiele en naadloze overgang zorgt.

Door deze subtiele functie-verschuivingen wordt een grootschalige uitbreiding tegen het woonhuis vermeden en blijven de bestaande verhoudingen en de voetafdruk van de bestaande woning met schuur zo goed als ongewijzigd.

De langwerpige schuur wordt ingericht met een ruim kookeiland met aansluitende eettafel die dienst kan doen om te koken, workshops te geven, te dineren met vrienden of wat te keuvelen en te genieten van de tuin. De leefkeuken is volledig opengetrokken naar de verschillende tuinen rond de schuur zodat er met zicht op de kruidentuin of het ingesloten zonneterras gekookt kan worden.
In het verlengde van de keuken bevindt zich de overdekte buitenruimte met buitenhaard/bbq, waar tot in de late uurtjes beschut kan gedineerd worden. Dankzij de oriëntatie van de bestaande schuur en de grote glaspartijen, baden de leefkeuken en de overdekte buitenruimte van ‘s morgens tot ‘s avonds in het licht en ontstaan tegelijk erg gevarieerde doorzichten tussen de keuken, het bestaande woonhuis en de verschillende tuinen en terrassen.

De intiemere functies; rusten, studeren, baden; worden ondergebracht in het bestaande woonhuis. Er ontstaat een zekere afstand tov de keuken, maar dankzij doorzichten blijft de relatie tussen de twee toch behouden. De bestaande deuren, trappen en cementtegelvloer in de gang blijven behouden en vormen een knipoog naar het Interbellum.

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten