Verbouwen van een rijwoning in Sint-Amandsberg

De rijwoning met een gevelbreedte van 5 m was te klein voor een actief gezin van vijf. Bij de zoektocht naar een nieuwe woonst bleek het echter niet mogelijk een woning te vinden met dezelfde troeven van de rijwoning, de perfecte ligging, een gezellige buurt, vlakbij het stadscentrum, een ruime zonnige tuin,… De bestaande rijwoning verbouwen tot ruime open gezinswoning werd hierdoor de meest interessante optie.

Bij het binnenkomen is er ruimte voor een berging met plaats vijf fietsen en een kastenwand die de technieken verbergt en plaats geeft aan de jassen en schoenen van het hele gezin. Via een sculpturale vide valt het licht van boven tot aan de voordeur, een trap is er op het eerste zicht niet te bespeuren. Het eerste deel van de oude trap werd geseponeerd om rechtdoor te kunnen lopen tot centraal in de leefkeuken. Op die manier kan de breedte van de bestaande woning ook optimaal benut worden voor de keuken.

Het zware programma werd in de lange smalle woning achtereen geschakeld, een patio verdeelt de functies en brengt licht tot diep in de oude woning. De actieve leefkeuken vooraan, de oversized zithoek met ruimte om te spelen achteraan.  Vanuit de keuken ben je heer en meester met zicht op volledige woning en de straat. De zithoek achteraan is knus dankzij een klein niveauverschil met de rest van de woning en baadt in het licht dankzij een glaspartij over de volledige breedte, met zicht op de tuin.

De nieuwe trap verschuilt zich achter een kastenwand naast de patio, die ook plaats biedt aan speelgoed en een wasruimte. De nieuwe trap komt uit op het eerste bordes van de oude trap. Van daaruit bereik je de ouderslaapkamer in de nieuwe uitbreiding. Een tentdak en uitzicht op de tuin maken het hier heerlijk slapen.

De structuur van de oude woning werd op de eerste en tweede verdieping bewaard: drie slaapkamers voor de dochters en een ruime badkamer op de eerste verdieping. Ook aan de voorgevel werd niets gewijzigd. De achtergevel werd samen met het dak in een nieuw jasje van leien gestoken. Dit doorlopende geheel vormt de sobere achtergrond waartegen het tentdak van de slaapkamer met zijn witte aluminium bekleding in het oog springt.

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten

©voltarchitecten