Bouwen van een nieuw administratief centrum in Staden

In 2012 werd Volt laureaat van een ontwerpwedstrijd georganiseerd door de Vlaamse Bouwmeester: de gemeente Staden brengt al zijn diensten, administraties en OCMW, samen in een nieuw gebouw.
Met de verhuis naar het nieuw gebouw wil de gemeente alle diensten beter laten samenwerken en zijn huidige werking grondig hervormen: een centraal onthaalpunt, een consequente indeling in front- en backservice, gedeeld gebruik van spreek- en vergaderruimtes, integratie van het OCMW binnen de gemeentelijke diensten, openheid en efficiëntie verzoenen, een vergaande digitalisering, …

Het ontwerp vertaalt deze ambities naar een open maar gelaagd gebouw. Het gelijkvloers dat alle publieke diensten omvat, open naar het nieuw aan te leggen park, een eerste verdieping met ondersteunende diensten en bureaus voor burgemeester en schepenen, en een tweede verdieping met raadzaal en schepenzaal.

Het ontwerp heeft zowel voor bezoeker als voor gebruiker sterke aandacht voor contact met de buitenruimte (contact met het nieuwe park, de binnentuin gekoppeld aan de refter, kleine patio’s aan de landschapskantoren, groendaken, uitzichten over de omgeving, …). Lichtinval en materiaalgebruik (houten plafondstructuur en tapijtvloeren in de landschapskantoren en raadzaal) bieden aangename werkruimtes met huiselijke sfeer. Een mix van kleine ruimtes en landschapskantoren op maat, een systeem van verhoogde vloeren en een consequent onderscheid tussen dragende buitenschil en niet dragende binnenmuren bieden op korte en lange termijn flexibiliteit.

Was het oorspronkelijk budget 6.000.000€ incl btw, dan is dit door de wijzigende financiële situatie van de gemeente, geen uitzondering in Vlaanderen,  ondertussen teruggebracht tot 4.330.000€ incl btw. In overleg met het Opdrachtgevend Bestuur werden duidelijke keuzes gemaakt. Het resultaat van het ontwerpproces is een uitgezuiverd programma waarbij nood aan ruimte steeds opnieuw in vraag werd gesteld, gezocht werd naar meervoudige gebruik zonder de basisprincipes van het wedstrijdontwerp uit het oog te verliezen.

Samen met het Bestuur werd gesnoeid in de oppervlakte om met het uitgespaarde budget volop de kaart van de duurzaamheid te kunnen trekken. In samenwerking met het studiebureau technieken en de verslaggever EPB werden opties en varianten onderzocht om uiteindelijk tot een BEN (bijna energie neutraal) gebouw te komen. Voor elke variant werd de terugverdientijd en de impact op het energetisch concept bepaald. Uiteindelijk is gekozen voor luchtverwarming en -koeling door middel van warmtepompen van stroom voorzien door PV panelen in combinatie met doorgedreven isolatie.