Bouwen van de kantoren en de werkplaatsen voor de Meetjeslandse Bouwmaatschappij in Eeklo

De huidige kantoren van de Meetjeslandse Bouwmaatschappij volstaan niet om de groei van de maatschappij op te vangen. De maatschappij wil een voortrekker zijn op vlak energiezuinig bouwen aangepast aan de specifieke noden met voldoende flexibiliteit naar de toekomst.
De project site is gelegen ten zuiden van Eeklo op het kruispunt van de N9 en de toekomstige ring rond Eeklo, de R43. Op het perceel is ingenomen door een tuin met villa. Omwille van de vrij strenge stedenbouwkundige voorschriften waar elke m² verharding en bebouwde oppervlakte nodig is om het gevraagde programma te realiseren zal de bestaande villa moeten plaatsmaken.

Achteraan het perceel wordt een loods gebouwd die dienst doet als werkplaats. De opzet is om deze door zijn materiaal gebruik en groendak zoveel mogelijk te laten verdwijnen in het bestaande landschap.

Op de voorgrond meer aan de straatzijde is het kantoorgebouw ingeplant. Een éénvoudig volume dat aansluit in de rij van bestaande statige villa’s. Het volume is opgebouwd uit een betonstructuur met hoge inertie en een doorgedreven isolatie, zonnewering. Verwarming en koeling gebeurd met een warmtepomp, fotovoltaïsche panelen worden gebruikt om het energieverbruik te compenseren.

Wedstrijd na selectie – laureaat