Bouwen van 8 sociale koopappartementen in Poperinge

LAUREAAT

De opdracht bestaat uit de realisatie van 8 sociale koopappartementen gelegen in de nieuw te ontwikkelen verkaveling ‘het Appelgoedje’. De verkaveling ligt aan de rand van Poperinge, net naast de stadsring en zal bestaan uit een mix van sociale huur -en koopwoningen en private kavels.

De projectzone maakt deel uit van 3 vrijstaande bouwblokken, los ingeplant in een groenzone te midden de verkaveling. Kenmerkend ten opzichte van de omliggende bebouwing is de extra 3e bouwlaag. Door gebruik te maken van dit ‘hoogte’-voordeel is het mogelijk om te genieten van vergezichten, naar de stad en het omliggende landschap. Buiten de ring begint het open landbouwgebied van het Hoppeland, aan de horizon tekent de heuvelrij van Heuvelland en Noord Frankrijk zich af.

Uit deze opportuniteit komt de opdeling van het project voort : 5 duplex-appartementen op de bovenste 2 lagen, waarbij de leefruimtes bovenaan worden voorzien (4 met ‘heuvel’-uitzicht en 1 met ‘stad’-uitzicht), en 3 appartementen op het gelijkvloers, direct gekoppeld aan het park. Het gebouw laat toe een mix van een ouder publiek, medioren,  jonge gezinnen en alleenstaanden op te nemen.

De voetafdruk werd aangepast om optimaal van de oriëntatie gebruik te maken en om noord-georiënteerde appartementen te vermijden. De hoekverdraaiing met de naastliggende bouwblokken vermijdt rechtstreekse inkijk tussen de verschillende appartementsblokken.

Door de gemeenschappelijke inkom en fietsenstalling langs de noordzijde te voorzien wordt het gebouw langs deze kant ook opengemaakt, en wordt de voorliggende groenstrook, die niet tot het eigenlijke projectzone behoort, mee in het project betrokken. Het is de zijde waar de grootste verkeersinstroom in de verkaveling te verwachten valt. Het gebouw wilt zich niet expliciet naar één zijde richten, maar ambieert om uitdrukking te geven aan zijn positie middenin de groenzone. Zo werden ‘slaapgevels’ (gevels met enkel kleine ramen) vermeden. De inkomhal en circulatieruimte met zicht op het park voor het gebouw bieden mogelijkheid aan de ‘kleine ontmoeting’. Ter hoogte van de centrale inkom wordt een verbreding van het pad voorgesteld: het is de plaats waar circulatie naar de parkeerplaatsen, naar de fietsstalling, doorheen de groenzone en tussen de verschillende bouwblokken samenkomt. Op dit knooppunt wordt het pad een voorplein voor het gebouw, middenin het park gelegen.