Verbouwen van een rijwoning in Sint-Amandsberg

De rijwoning met een gevelbreedte van 5m wordt te klein voor een gezin van vijf. Bij de zoektocht naar een nieuwe woonst blijkt het niet mogelijk een nieuwe woonst te vinden met dezelfde troeven van de rijwoning: de perfecte ligging, een gezellige buurt, vlakbij het stadscentrum, een ruime en zonnige tuin,… De bestaande woning verbouwen blijkt uiteindelijk de meest interessante optie.

Bij het binnenkomen is er ruimte voor een (fietsen)berging en een kastenwand die de technieken verbergt en ook plaats biedt voor de jassen en schoenen. Via een vide valt het licht van boven tot aan de voordeur. Een trap is er op het eerste zicht niet te bespeuren: het eerste deel van de oude trap werd geseponeerd om tot in de leefkeuken te kunnen lopen. Op die manier wordt de breedte van de bestaande woning ook optimaal benut voor de keuken.

Het zware programma werd in de lange smalle woning achtereen geschakeld, een patio verdeelt de functies en brengt licht tot diep in de oude woning. De actieve leefkeuken vooraan, de oversized zithoek met ruimte om te spelen achteraan.  De zithoek achteraan heeft een klein niveauverschil ten opzichte van de rest van het gelijkvloers en baadt in het licht dankzij een glaspartij over de volledige breedte, met zicht op de tuin.

De nieuwe trap verschuilt zich achter een kastenwand naast de patio en takt aan op het eerste bordes van de oude trap. Van daaruit wordt de aansluiting gemaakt met de nieuwe ouderslaapkamer. De structuur op de eerste en tweede verdieping wordt behouden, hierin zijn de kinderkamers en badkamer ondergebracht.

Foto’s: © Volt Architecten