Verbouwen van een pastoriewoning in Sint-Amandsberg

De oude pastorij, net buiten de muren van het Groot begijnhof in Sint- Amandsberg gelegen, krijgt nieuwe bewoners, die oprecht verliefd zijn op de klassieke indeling van het gebouw. De centraal gelegen traphal, over de volledige diepte van het gebouw met tweemaal een kamer aan de voorzijde en de achterzijde, zorgt voor een grandeur en tegelijk rust in elke ruimte.

Het is er fijn vertoeven, doch praktische noodzaken en persoonlijke wensen (geen (fietsen)berging, te weinig licht, te weinig zicht op de tuin en het gebrek aan een grote ruimte) vragen om een grondige verbouwing.

Het ontwerp start vanuit de liefde van de bouwheer voor de verschillende hellende pannendaken die hij elke ochtend ziet vanuit de slaapkamer en de wens om dit zo te houden of zelfs te versterken.

Een dak, subtiel ingevoegd tussen de verschillende tuinmuren, wordt het passtuk van de te leggen puzzel. De vleugels van het dak geven vorm aan een grote binnenruimte en een overdekte buitenruimte.

De binnenruimte verbindt de linker -en rechtervleugel van het bestaand gebouw en biedt plaats aan de eetruimte. Door deze verschuiving kan de keuken naar achter geplaatst worden met zicht op de tuin. Vooraan komt zo ruimte vrij voor een (fietsen)berging, verborgen achter de vestiaire in de inkomhal.

Foto’s: © Volt architecten